/Kriseblogg
Kriseblogg
Les siste blogginnlegg fra Rune Stuvland

Koronaviruset

Senteret er i drift som vanlig, men vi vil verne klienter og ansatte mot smitte. Bestill videokonsultasjon hvis du eller noen i din familie har:

- Feber, hoste, sår hals, er tungpustet eller har magesmerter uten kjent årsak

- Har hatt nærkontakt med bekreftet koronasmittet siste 10 dager eller er i karantene

- Har oppholdt deg utenfor Norge de siste 10 dagene

Posts from 2020-03-22

Kriseledelse

Vi går straks inn i uke nr 2 etter at skoler ble stengt og Norge endret seg. I landene rundt oss skjer ting i en rasende fart. Her er det diskusjoner om hytteliv, ølservering, regjeringens fullmakter og om vi ikke egentlig bare burde late som om viruset ikke er så farlig og la alt gå tilbake til normalen. 

Jeg har ingen formening om hva som er den beste løsningen for håndtering av pandemier, men jeg syntes det var klokt sagt, det jeg leste i svenske Dagens Nyheter i dag. Der sier Peter Wolodarski: Inget modernt samhälle kan tolerera massedöd. Det gir mening, tenker jeg. 

Jeg har imidlertid litt erfaring med å arbeide med kriser, og er det en ting vi vet er helt avgjørende for vellykket krisehåndtering, så er det at det krever sterk og tydelig ledelse og god informasjon. Man må informere om det man har gjort, gjør og kommer til å gjøre. Det eneste prinsippet som gjelder, er ærlighet. Det innebærer også å være ærlig og si det, når man ikke vet hva som skjer.

Jeg har full tillit til at de som leder dette i arbeidet, gjør sitt beste hele veien ut fra de forutsetninger og den informasjon de har. Det er også slik at evaluering av kriseinnsatsen, den gjør vi etter at krisen er over. Så kan det alltids være rom for litt diskusjon underveis.

Men det som uroer meg mest i dagens situasjon er ikke smitte, men at det tales med for mange stemmer. Og disse stemmene sier litt forskjellige ting.  

Skal vi som nasjon komme oss best mulig gjennom denne krisen, kan ikke alle enkeltpersoner og foreninger være premissleverandører til krisestaben. Jeg er trygg på at krisestaben vi har, allerede har vurdert et utall alternativer før de valgte sine løsninger. Da må vi også legge til grunn at de i sin planlegging følger de prinsipper som alltid gjelder ved kriser: Planlegg for worst scenario. 

Nå er tiden kommet for at vi også får informasjon, og da mener jeg praktisk informasjon, om hva planene er fremover og hvilke tiltak vi skal leve med frem til sommerferien. Da er jeg redd noen må ta beslutninger endel vil mislike, men slik må det bare være.

For nei..... det blir ikke OL i sommer og det er kanskje like greit å akseptere det først som fremst, og handle deretter.