Stress

Stress – en naturlig respons i en uforutsigbar verden

Stress er noe vi alle opplever, og det er en naturlig reaksjon fra kroppen og hjernen. Men hvorfor føles stresset så intenst i dagens samfunn? En del av svaret ligger i hvordan hjernen vår er designet. Ifølge psykologene Martin Seligman og legen Gabriella Kellerman, er menneskehjernen fortsatt best tilpasset en livsstil som ligner den vi hadde som jegere og sankere. Da var vi i konstant bevegelse, jobbet mot konkrete, umiddelbare mål, og kunne umiddelbart se resultatene av innsatsen vår – for eksempel å finne mat eller bygge et ly.

I dagens samfunn ser hverdagen annerledes ut. Vi opplever ofte stillesittende arbeidsdager, der resultatene av arbeidet vi legger inn, kan være vanskelige å måle eller komme lenge etter innsatsen. Samtidig skjer det hurtige endringer rundt oss, både i arbeidslivet og samfunnet generelt. Denne mismatchen mellom hva hjernen er best tilpasset til, og kravene i dagens samfunn, kan skape stress.

Stressresponsen har alltid vært nødvendig for menneskets overlevelse fordi den fungerer som et slags innebygd alarmsystem, som hjelper oss å oppdage og håndtere trusler og farlige situasjoner.

Forskjellige typer stress

Stress kan oppleves på ulike måter, og hvilken type stress vi står overfor, har stor betydning for hvordan det påvirker oss. Kronisk stress oppstår når stressresponsen er aktivert over lengre tid uten tilstrekkelig mulighet for hvile og restitusjon. Dette kan skje når vi er «påkoblet» og «i aksjon» kontinuerlig, enten på grunn av krevende private forhold, jobbrelaterte utfordringer eller en kombinasjon av begge. Over tid kan dette slite oss ut og gjøre det vanskelig å finne tilbake til en balansert tilstand.

Giftig stress (toxic stress) oppstår når vi utsettes for høyt og langvarig stress uten de nødvendige beskyttende faktorene som sosial støtte, forutsigbarhet og kontroll. Ifølge Bruce Perry kan dette føre til sensitivering av nervesystemet, som gjør at det skal mindre til før stressresponsen settes i gang.

Men stress er ikke alltid negativt. Moderat stress, som er forutsigbart og kontrollerbart, og der man opplever sosial støtte, kan faktisk bidra til utvikling. Ifølge Bruce Perry kan denne typen optimalt stress gjøre at vi bygger motstandsstyrke som gjør oss bedre rustet til å håndtere fremtidige utfordringer.

Hos oss kan vi hjelpe deg med å tilrettelegge hverdagen slik at du opplever mer optimalt stress, og gjennom dette bygge din egen motstandsstyrke. Ved å balansere utfordringer med tilstrekkelig støtte og restitusjon, kan du finne en vei til bedre trivsel og robusthet.

Typiske tegn på kronisk eller giftig stress

Stress kan vise seg på mange måter, men noen av de vanligste reaksjoner inkluderer:

  • Vansker med å konsentrere seg eller huske ting
  • Følelse av overveldelse eller uro
  • Høyt spenningsnivå i kroppen, som hodepine, muskelspenninger eller mageproblemer
  • Endringer i søvn eller appetitt
  • Redusert glede og energi i hverdagen

Hvis stresset vedvarer over tid, kan det føre til utbrenthet – en tilstand der kropp og sinn sier stopp. Derfor er det viktig å kjenne igjen tegnene og ta grep tidlig.

Bygg motstandskraft («resilience»)

Gjennom veiledning og praktiske strategier kan vi hjelpe deg med å balansere stressnivået og bygge din motstandskraft.Selv om stress kan føles overveldende, er det mulig å bygge opp en større motstandskraft mot det. I boka Tomorrowmind (2023) peker Seligman og Kellerman på fem viktige byggesteiner for resilience:

  1. Optimisme: Øv på å se muligheter og positive utfall, selv i utfordrende situasjoner.
  2. Kognitiv fleksibilitet: Tren på å skifte perspektiv og finne kreative løsninger når ting ikke går som planlagt.
  3. Følelsesregulering: Lær teknikker som hjelper deg å ro ned sterke følelser, som pusteteknikker eller mindfulness.
  4. Mestringstro: Bygg troen på at du kan håndtere utfordringer gjennom å sette deg små, oppnåelige mål.
  5. Selvmedfølelse: Behandle deg selv med samme omsorg som du ville gitt en god venn i en vanskelig situasjon.

Disse ferdighetene kan trenes og utvikles gjennom spesifikke teknikker og øvelser, noe vi kan hjelpe deg med.

Hjelp og håp

Vi benytter evidensbaserte metoder i vår tilnærming til å hjelpe klienter med deres utfordringer. Dette inkluderer kognitive og metakognitive terapier som CBT (kognitiv atferdsterapi) og MCT (metakognitiv terapi), samt EMDR (eye movement desensitization and reprocessing). I tillegg trekker vi inn andre relevante metoder basert på klientens behov og mål.

Stress og utbrenthet kan være krevende å stå i alene, men det finnes håp. Hos oss kan du få hjelp til å forstå hva som skaper stresset, og hvordan du kan bygge opp din egen motstandskraft. Ved å jobbe med konkrete strategier kan du redusere stresset og finne mer balanse i hverdagen.

Ta kontakt med oss i dag for å lære mer om hvordan du kan ta bedre vare på deg selv og håndtere stress på en sunn måte. Sammen finner vi en vei fremover.

Av Ellisiv M. J. Horrell, Senter for Stress og Traumepsykologi